Sommer StrikkSnakk

In Alle, StrikkSnakk by vestavindostavind3 Comments

Sommer StrikkSnakk: Garn, garn, garn!

Denne sommeren har virkelig handlet om garn. For det finnes jo så mye flott garn fra ulike steder i landet, og så mange som farger helt fantastisk. Så både Vestavind og Østavind har latt seg fascinere av ull, farge og annet snadder. Dette har resultert i en del innkjøp, men det er ferie og vi hadde begge to nesten tomme lagre før ferien. Nå er lageret betydelig fullere, så noen vane blir det ikke.

Ferdig strikka!

La bonita topp

     

Vestavind har blitt ferdig med La Bonita toppen fra Pickels. Den er en fest å bruke, men må innrømme at volangen testet tålmodigheten. For å lage en volang på trenger en betydelig flere masker enn hva en ville brukt på en vanlig genser. Det er ganske mange masker det! Men det var virkelig verdt det. Jeg brukte ikke det anbefalte garnet, jeg brukte et tynnere ullgarn. Det gikk fint fint det, med litt flere masker enn i oppskriften. Prøvelapp er min venn!

Jeg brukte Hillesvåg Vilje farget av Værbitt, virkelig en fryd av noe garn! Jeg er ganske sikker på at fargen er Briseld fra garn klubben deres i juni. Det lå ihvertfall nok til en topp i en av hyllene i butikken på Grünerløkka da vi var innom der i slutten av juni. Vilje er garn av norsk kvit sau, som spinnes på Hillesvåg utenfor Bergen. Du kan se mer av toppen inne på Ravelry siden min.

Ankers sommerbluse

     

Østavind harr blitt ferdig med sin første selvstrikkede genser, og lykkelig for det. Ankers sommerbluse fra Petite Knit ble årets sommerprosjektet, jeg kom i gang i midten av juni. Et supert mønster og en helt fantastisk opplevelse å strikke ovenfra og ned. Fleksibelt med mulighet til å måle underveis.

Det ble imidlertid en noe traurig start for meg. Jeg begynte med garnkombinasjon Fibra Papyrus Natura, produsert av Universal Yarn i kombinasjon med Kid Silk fra Drops. Etter å ha strikket hele bærestykket var jeg så misfornøyd at hele prosjektet endte som trådspagetti. Rip it, rip it, rip it! Wok von Østavind. På det tidspunktet var tanken på å strikke denne igjen var uaktuell. Etter som dagene gikk og soldagen ble flere og flere gikk jeg på med friskt mot igjen. Når sant skal sies valgte jeg en litt «utradisjonell» løsning med tykkere pinner og dobbelt tråd av Line garn fra Sandnes. Det krevde litt tilpassing av maskeantall i forhold til oppskriften. En genser som på den måten kan tilpasses min kropp i bredde og lengde, men jeg synes det gikk veldig bra! Du kan se mer på Ravelry siden min.

Kirsten genser

     

Kirsten genseren er Vestavind sitt forsøk på å lage en oppskrift helt selv, da blir det jo (forhåpentligvis) akkurat slik en ønsker. Det ble helt klart en læringsprosess, men resultatet er en deilig sommer genser som er luftig og god. Den er strikket i dobbel tynn Line, og den har vært helt super å strikke på i varmen og den har nesten flydd av pinnene! Jeg setter bare litt  spørsmålstegn ved avgjørelsen om at hvit er riktig farge å strikke med på en strand med solkrem mellom fingrene. Men overdel har det blitt, og du kan finner mer om den på Ravelry siden min.

Nordisk sommertopp

      

Ida Witre sin Nordiske sommertopp var sommerens første prosjekt av pinnene for Vestavind. Den var ferdig dagen etter masteren ble levert! Men det var ferie, så det teller. Jeg gjorde en liten justering på garnvalg og pinnestørrelse. Istedenfor dobbel Line, strikket jeg i dobbel Lang Asia og litt tynnere pinner. Igjen er prøvelappen en venn! Prosjektet ble nok mest et resultat av en tur innom Norwegian Spirit på jernbanestasjonen i Bergen midt i masterinnspurten. Der hadde de akkurat fått inn dette nydelige garnet, en blanding av yak og silke. Jeg kan love at det er akkurat like fantastisk som det høres ut, så jeg var helt sikker på at det garnet måtte bli med hjem. Jeg konkluderte også med at det måtte bli noe som strikkes fort på tykke pinner. Ettersom nordisk sommertopp gikk som en farsott på instagram ble valget ganske enkelt. Toppen er å finne på Ravelry siden min.

Prosjekter på pinnene

Jamboree genser

     

Som noen kanskje forsto var Mari garnet en del av målet da vi tok turen til Telespinn på vei over fjellet, i hvertfall for Vestavind. Garnet er av norske mohair gjeiter, men er ikke børstet slik jeg pleier å forbinde med mohair garn. Det setter imidlertid ingen demper på stemningen, for garnet er fantastisk mykt og godt og skal en tro damen på gården blir det enda mykere etter en vask. Jeg ville ikke forventet noe annet av en skjønnet ved navn Mari! Bergen bydde på noen fantastiske solnedganger i løpet av våren, så da jeg så denne komboen ble jeg solgt. Jamboree genseren av Francesca Hughes fra Pom Pom i fjor sommer må bli en solnedgangs topp! Mønsteret er veldig fint å strikke, litt konsentrasjon men ganske rett frem. Jeg prøvde meg først på enkel tråd, men det ble kortvarig. Jeg syntes ikke mønsteret kom til sin rett, eller så var tanken på å strikke en løs topp på pinne 2.25 lite fristende, jeg er ikke helt sikker. Men med dobbel tråd ble det prima ballerina! Kan hende det ville vært en like god ide å strikke i Symre, men igjen det heter ikke Mari.

Du kan lese mer om turen vår til Telespinn her. Og føle fremgangen på genseren på Ravelry siden min.

Ingen Dikkedarer genser

     

Allerede i slutten av mai fikk Østavind en etterlengtet forsendelse fra G-uld i posten. New Zealandsk lammeull i flere indigofarger, grått og naturhvitt ble pakket ut og sirlig nøstet opp. Ingen Dikkedarer genser fra Petite Knit  var det som skulle på pinnene. Det gjorde det ikke noe mindre spennende at genseren som skulle strikkes var til Vestavind! Hun oppfordret til å prøve å gradere overgangen i fargene, spennende utfordring! Men med litt samarbeid fikk vi det til, graderinger er utrolig gøy å strikke! Til aldri å ha strikket genser før, synes jeg det var både morsomt og veldig overkommelig. Ullgarnet fra G-uld var bare helt fantastisk! Vel ute i juni ble imidlertid varmen så vidt høy, så ullgenserprosjektet ble midlertidig lagt bort. Men prosjekt bagen med strikketøyet ligger lett tilgjengelig, så den blir nok ikke liggende lenge! Følg med, du kan se mer på Ravelry siden min.

Jakke Sola i vinduskarmen

     

Igjennom våren har Vestavind siklet på fargen Sola i Vinduskarmen fra Værbitt, mye på grunn av Mellabar genseren til Marte Nilssen (@mani_knits). Så da vi var innom Værbitt i starten av sommerferien sto det rimelig høyt på prioriteringslista å prøve å få bestille opp nettopp dette garnet. Det hører til historien av Værbitt var siste stopp på turen over fjellet, og vi kan vel si at vi hadde tiden og veien den siste biten for å rekke frem før stengetid. Men vi kom frem 15 min før stengetid. 15 minutter er selvsagt alt for kort tid i en garnbutikk av ypperste klasse, men vi fikk bestille opp garnet. Vi ble begge rimelig forbauset da vi fikk spørsmålet om “ja, men har dere god tid? Vi kan jo bare farge opp garnet nå, mens dere tar en kopp te.” Vi slo til, og fikk både en kopp te og en god samtale med både Laila og Riistina. Utrolig inspirerende å møte to damer som brenner for det de jobber med og som virkelig kan sakene sine. Vi dro avgårde godt og vel over stengetid, men fuktig, nyfarget Sola i Vinduskarmen. Garnet er farget på Hillesvåg Sølje som er et garn av Norsk pelssau. Det skal bli en jakke. Det å bruke eget design ga mersmak, så nå jeg prøver igjen! Du kan følge prosessen på Ravelry siden min.

Kirsten genser

Vil ha, vil ha, vil ha! Kirstengenseren som er designet av Vestavind ble så lekker at Østavind har lagt til side andre prosjekt og såvidt startet på denne genseren. Det blir imidlertid en litt lenger versjon. Jeg strikker i dobbel tynn Line sitt lysegrønne garn. Jeg har en veldig dragning mot grønt, og koser meg med å strikke en sommertopp i denne fargen. Dette er et prosjekt jeg virkelig koser meg med å strikke. En mor har lov til å være stolt av sin datter som har designet dette lekre mønsteret! Følg gjerne prosessen på Ravelry siden min

Vestfoldkofte

Vestavind gjorde mesterstykket å pakke strikketøyet sitt og oppskriften, men å dra fra garnet til Vestfoldkofta som har vært vårens store prosjekt. Da ble det som jeg tenkte på som sjarmøretappen med avslutting av bol og ermstrikking heller vanskelig. Gode råd var dyre, men du kan si at kofta har fått en sommerferie den også. Både jeg og kofta ser frem til å bli gjenforent med garnlageret i Bergen om noen uker, for kofte skal det bli! Jeg strikker i Alpakka silke fra Sandnes, og er sånn passe fornøyd med garn valget. På den ene siden er det kjempe deilig og har en nydelig glans, på den andre siden innser jeg at det kanskje ikke er optimalt valg for en flerfarga kofte. Men den kommer til å bli superfin til høsten, så jeg er ved godt mot. Jeg planlegger å toppe fargevalget med heklet kontrastkant i petrol. Det er litt cray-cray, men jeg er sikker på at det blir bra.

Du kan (snart) følge fremgangen på Ravelry siden min.

Bolero

Noen ganger er det bare gøy å ta tak i et uferdig prosjekt! Denne boleroen begynte jeg å strikke på for et år siden. Den er enkel og selvkomponert! Den strikkes i Sandnes Alpakka  sammen med Silk mohair. Det som er utrolig koselig med denne er at det er en gave til min beste venninnes 60 års dag! Vi har holdt sammen i 31 år, et vennskap en skal lete lenge etter! Nå er det bare innspurten igjen og jeg gleder meg til den er ferdig. Ta gjerne en titt på min Ravelry side.

Garn og sånn

Nå i sommer har vi begge to gått på en garnsmell. Det hele startet med at vi gikk litt amok hos Lille Rille Design før ferien, når dette har blitt kombinert med en del turer med mange spennende stopp har vi endt opp med masse flott garn. Nå kan høsten bare komme!

Telespinn Symre

De fleste har nok fått med seg vår fantastiske tur til Telespinn denne sommeren! Begge hadde planer om innkjøp av garn til et prosjekt. Jeg, Østavind, hadde i utgangspunktet tenkt til å ta en titt på Fivrel, er et fint ett-tråds garn i kid kvalitet. Valget falt imidlertid på Symre, et tynt totråds garnsom er svært blankt og mykt. Symre har navnet sitt etter blomsterfamilien med navnet og består av 80% mohair fra norske unggeiter og 20% norsk lammeull. Dette garnet har ikke helt fått et klart mål for bruk enda. Det skal spares til senhøstes. Muligens en jakke!

Enhjørning

Vestavind har lagret opp nok garn til en genser i den flotte fargen Enhjørning fra Lille Rille Design. Fargen er farget på garnbasen Fjellull, som er en blanding av Alpakka og Merino som ikke er supertwashbehandlet. Dette ser jeg virkelig frem til å ta fatt på. Planen og ambisjonen er Edith Cardigan fra Camilla Vad. Det blir nok en liten utfordring, for jeg har ikke strikket så mye frem og tilbake og dette ser ut til å være hakket mer avanserte blonder enn jeg er vant til. Men jeg har troa, for jeg er så gira på jakka at jeg tenker som Pippi; “Det har jeg ikke gjort før, så det kan jeg helt sikkert”!

Natt i Oslo

 

Vestavind sikret seg også nok garn til en jakke i fargen Natt i Oslo, på garnbasene Silkemyk mohair og Moon River. Disse også fra Lille Rille Design. Moon River er en fantastisk blanding av merino, silke og sølvstelina. Dette skal bli en lun og enkel jakke strikket i dobbel mohair og enkel moon river. Planen er å bruke oppskriften “Benedicte” fra Egostrikk av Lene Holme Samsøe. Jeg tror lite blir bedre på en regntung og kald kveld i Bergen by hvor en kanskje føler en er på feil side av fjellet, en en stor pusete jakke ved navn “Natt i Oslo”.

Te i lysthuset

Men hun nøyde seg ikke med det, Vestavinden var ikke ferdig med Lille Rille Design. Etter et par dagers nøling endte jeg opp med en bestilling på “Te i lysthuset” også fra. Farget på Silkemyk mohair. Jeg tenker dette kan bli en lett genser/bluse til høsten. Kanskje sammen med en tråd av alpakka silke fra Sandnes. Det må bli bra!

Krusninger

Bestilling fra Lille Rille Design var også et hett ønske for Østavind. Lille Rille Design er en nydelig historie om sivilingeniøren som valgte å følge hjertet. Vilde Sørdal valgte å utforske sin egen kreativitet og skaperglede. I 2016 satset hun for fullt på garnfarging og strikkeoppskrifter på fulltid. Jeg synes hun har en fantastisk sans for farger og garnet hennes etterspørres slik at nettbutikken tømmes på kort tid når det legges ut nytt garn. Valget mitt falt på Krusninger, farget på en garnbase av silkemyk mohair Også her er jeg uten direkte mål og mening, men tanken er å bruke det sammen med et ullgarn i en deilig topp.

Sjølingstad 3 tråd

Garnsmell er vel et ord i tåka når det gjelder oss begge denne sommeren, men turen til Sjølingstad Uldvarefabrik i Mandal var faktisk planlagt. Vi tok turen til sørlandet i midten av juli for å kjøpe ullgarn i det som senere er beskrevet som den varmeste sommeren siden 1947. Mulig det vil komme en post om det på et senere tidspunkt, så følg med! Sjølingstadgarnet finnes i 24 forskjellige farger, og er et ullgarn som selges som 2- og 3-tråds strikkegarn. Østavind sitt valg falt på 2- tråds garn i tre farger og dette skal bli en genser strikket ovenfra og ned med mønster fra boka Islandsk strikk som viser oppskrifter fra 1950-talet og fram til i dag. Dette er en genser jeg gleder meg til å strikke i løpet av høsten/vinteren. Grønnfargen er nemlig en favoritt denne sommeren, og jeg har konsentrert med veldig for å ikke handle alt garn inn i grønt!

Sjølingstad 2 tråd

Vestavind kunne heller ikke komme tilbake fra Sørlandet tomhendt. Jeghar sikret meg garn til det flotte Palmetto designet av Emilia Jensen, som var i Pom Pom Quarterly i fjor høst. Det blir på Sjølingstad 2-trådsgarn. Hovedfargen blir petrol, med striper i lilla og lys blå.

Værbitte pupper – Tits out collective

Værbitte Pupper på Brushed silk mohair kom i huset samme dag som selve aksjonen “Tits Out Collective”.

Countess Ablaze tok initiativ til denne aksjonen: Små aktører innen fibersamfunnet bes fra tid til annen å bidra med varer og arbeidstimer til inntekt for veldedige formål, uten noen annen form for kompensasjon enn «eksponering». Når man produserer varer, vil det gjerne si timesvis med gratis arbeid, i tillegg til regninga for materialene man bruker. Og et annet problem: ikke sjelden blir både farger og design kopiert. Countesse har nylig opplevd begge deler, men i stedet for å gå inn i en mørk sky av sinne og frustrasjon, har hun brukt opplevelsene som springbrett til å gjøre bra ting! #titsoutcollective er en slik ting! Hun har invitert håndfargere, designere og småprodusenter til å bli med på moroa.

Dette heier vi på!

Livet generelt

Som sikkert alle andre også har kjent på har sommeren vært hett! Vi kan ikke huske en så solfyllt sommer. Nå i sommer har strikking stått høyt på dagsorden. Vi har jo hatt en blogg å starte! I tillegg til det har Østavind blitt helt sjef på symaskinen, og syr flotte strikkebæææger.

Vestavind har hatt en rolig sommer, og det har vært nødvendig etter en ganske hektisk innspurt på mastergraden på NHH. Det er vel ikke til å stikke under en stol at økonomi er spennende, men også ganske tørt. Så til høsten sentraliserer jeg kompetansehevingen, fra Ytre Sandviken til sentrum og UiB. Jeg skal faktisk starte på en bachelorgrad i journalistikk! Litt fra det ene til det andre, men jeg ser frem til en høst med kreativitet i høysetet og fokus på å ha det gøy. Men først en aldri så liten ferie til New York, hvor jeg faktisk tusler rundt nå.

Østavind har kost seg denne sommeren med dette prosjektet og med gode venner! Det har vært hett og litt godt å trekke seg inn for å sy litt! De siste dagene har det bare vært bading og båtliv! Høsten kommer plutselig, og det er mye spennende på gang. Ved siden av å sy, strikke og skrive har jeg kastet meg over et nettstudium. Bibelen – troens kilde i regi av VID vitenskapelig høgskole. Å lære seg nye ting, gå i dybden på det en tror på og utvide horisonten er utrolig viktig. På den måten er det mulig å la hverdagslivet blomstre!

Følg oss på sosiale medier!

Instagram

@vestavindostavind

Vestavind

Østavind

Bruk #følgvinden så ser vi hva du strikker på! Det syntes vi er veldig hyggelig.

Facebook

Vi setter pris på om du gir oss en like på Facebook.

Ravelry

Vi har en gruppe på Ravelry hvor du kan være med å prate, dele prosjektene dine og etterhvert samstrikker eller annet. Bli med da vel!

Vestavind

Østavind

Nettbutikk

Nettbutikken vår finner du her.

Blogglistenhits

Comments

  1. Pingback: Høstens topp 5 strikkeprosjekter | Vestavind | Østavind

  2. Pingback: September StrikkSnakk | Vestavind | Østavind

  3. Pingback: Oktober StrikkSnakk | Vestavind | Østavind

Leave a Reply