Genserstrikk ovenfra og ned eller nedenfra og opp?

In Alle, Strikking by vestavindostavind4 Comments

Denne sommeren har vi hatt en god del strikkeprosjekter på pinnene, og noen har heldigvis kommet seg av pinnene. Når jeg, ser nærmere på disse prosjektene, er de fleste strikket etter mønstre ovenfra og ned.

I min generasjon, Østavind, strikker veldig mange etter mønstre nedenfra og opp. Det har vært den tradisjonelle måten å strikke på her i Norge. Kofter der bolen strikkes sammenhengende helt opp og ermene strikkes adskilt.  Arbeidet klippes opp for sying og montering. Det vil si at samtlige sømmer er rette. Gensere der bolen strikkes sammenhengende helt opp og ermene strikkes adskilt. Også her klippes opp for sying og montering. Det har vært mulig å strikke genser der bolen og ermene strikkes sammen. Det gjøres med tradisjonell raglanfelling eller rundfelling. Felles for alle er at de strikkes nedenfra og opp.

Jeg har altså strikket ovenfra og ned så langt i sommer. Jeg har fått flere spørsmål om ikke det er vanskelig. Få har i det hele tatt prøvd seg på mønster strikket ovenfra og ned. Noen har prøvd men synes det er ganske kronglete.

Etter litt research har jeg funnet en av de første bøkene som er skrevet om denne teknikken;”Knitting from the Top” by Barbara G. Walker. Den ble allerede publisert i 1972 med nye opplag i 1982 og 1996. Sener er det skrevet mange bøker om temaet, de fleste på engelsk. I Norge er den først boken; Strikkerens håndbok i ovenfra og ned-strikking av Ann Budd utgitt i 2015. Det kan altså se ut som det å strikke ovenfra og ned først de siste årene er blitt vanligere her i Norge.

  

Nyskjerrig som jeg er har jeg satt meg ned for å se litt på hva andre mener er fordelene ved å strikke ovenfra og ned. Det er selvfølgelig skrevet av de som liker denne måten å strikke på, men jeg synes definitivt det er noen gode poenger.

 1. Justere og tilpasse hals åpningen
 2. Justere plasseringen av raglansmaskene
 3. Tilpasse vidden på ermehull og ermer
 4. Endre og tilpasse snitt
 5. Tilpasse lengde
 6. Ingen montering
 7. Mulighet for å prøve hele tiden

Det siste punktet er definitivt min favoritt. Det å kunne prøve underveis i strikkingen er fantastisk! Når jeg starter på et nytt prosjekt er jeg glødene inspirert av både farger og mønster så jeg strikker gladelig i vei. Ulempen kan være at strikketøyet vokser til et relativt skyhøyt maskeantall, men da er jo motivasjonen å komme ned til punktet der det skal settes av masker til ermene. Jeg velger å ta bolen og kjenner lykkelig at jeg nesten har halvparten av masker å forholde meg til.  Begynner det å gå tungt er neste «landemerke» vrangborden. Med ett er bolen ferdig og ermene klare for strikking!

Så langt må jeg nok si at ovenfra og ned er min favoritt!

Følg oss på sosiale medier!

Instagram

@vestavindostavind

Vestavind

Østavind

Bruk #følgvinden så ser vi hva du strikker på! Det syntes vi er veldig hyggelig.

Facebook

Vi setter pris på om du gir oss en like på Facebook.

Ravelry

Vi har en gruppe på Ravelry hvor du kan være med å prate, dele prosjektene dine og etterhvert samstrikker eller annet. Bli med da vel!

Vestavind

Østavind

Nettbutikk

Nettbutikken vår finner du her.

Blogglistenhits

Comments

 1. Har flere ganger sett mange flotte gensere men har latt være å strikke fordi de skulle strikkes “Top down” Det hørtes jo så vanskelig ut. Men i sommer måtte jeg bare prøve. Nå er jeg helfrelst. Ingen montering ,og kan prøve underveis så man er garantert at den passer. Sitter å lurer på hvorfor jeg ikke har strikket ovenfra og ned tidligere.

  1. Author

   Takk for koselig tilbakemelding! Er så enig med deg!!! Jeg, Østavind, synes det er en drøm og holder nå på med min 3 genser. Er redd det blir veldig lenge til jeg strikker nedenfra og opp. Ha en deilig søndag og mange gode strikke kvelder utover høsten 😉

  2. Author

   Ikke sant 😉 Akkurat som deg har jeg ikke turt meg i kast med ovenfra og ned men nå er det stort sett det jeg kaster meg over 😀 Ønsker deg mange gode strikke dager utover sensommeren!

 2. Jeg synes så absolutt ovenfraogned er den aller beste måten å strikke jakke eller genser så man strikker til noen som kan prøve underveis. Strikker man til barn har det ingen betydning i det hele tatt, da strikker man jo stort sett etter mønsteret og ikke etter kroppsfasongen. Men det er ikke vanskelig som noen later til å tro, det er bare å gjøre som det står i mønsteret enten det er ene eller andre veien.

Leave a Reply