Norsk ull

In Alle, Garn, Garnutsalg, Strikking by vestavindostavindLeave a Comment

Vi er begge to veldig opptatt av bærekraft, det er vårt ansvar å ta vare på alt det som er skapt. Vi ønsker å ha et bevist forhold til råvarer, hvordan ting er produsert og hvor langt noe har reist før det ender opp i hjemmene våre. Vi er alle forvaltere av jorden, og vi som er så veldig privilegerte har et særskilt ansvar for å drive fram et mer bærekraftig og rettferdig samfunn.

Ull er et varmt materiale som isolerer godt. Klesplagg laget av ull oppleves som varme på grunn av luften mellom fibrene som virker ekstra isolerende. Ull er imidlertid ikke et entydig begrep. Hva er det så som kjennetegner norsk ull og vår produksjon?

Det hevdes at ull fra norsk sau er annerledes enn annen ull. Den norske ullas sterkeste karaktertrekk er at den har god krus og dermed god spenst og styrke. Når vi skal vurdere hva som kjennetegner norsk ull, må vi i tillegg til å vurdere selve egenskapene ved den norske ulla og se på hvordan produksjonen vår foregår.

Norsk sauehold er basert på bærekraftig produksjon med plantebasert kosthold. Det er den delen av landbruket som utnytter utmarksbeite som fôrressurser, noe som hindrer gjengroing.

Ulla er slitesterk med en spesiell spenst og glans. Dette bidrar til produkter med lang varighet som holder form og fasong over tid. Norsk ull er regnet for å være ren ull med lite bruk av kjemikalier. Den norske ulla er svanemerket, som den første i ulla i verden!

Arbeidet mot varige og vakre klær og tekstiler går etter menges mening via økt forståelse for hvor klærne kommer fra og råvarenes betydning for de ferdige tekstilene. I 2015 ble det i regi av Forbruksforskningsinstituttet SIFOtatt initiativ til et prosjekt med målsetting om å få frem kvalitetene i norsk ull gjennom kvalitetsarbeid i næringskjeden og økt kunnskap og bedret markedsføring. Ullprosjektet Krus, som prosjektet heter, er tverrvitenskapelig og dekker verdikjeden fra gård til gode klær.

Norsk ullproduksjon:

  • Litt over to millioner sau/lam produserer hvert år i overkant av fire millioner kilo ull.
  • Ulla blir klassifisert etter Norsk ullstandard, som beskriver 16 kvaliteter.
  • I Norge har vi to hovedtyper ull: Ull av crossbredtype (jevn, kruset fiber) og ull av spæltype (dekk- og bunnull).
  • Den norske ulla egner seg særdeles godt til håndstrikkegarn, finere og grovere tepper og vevgarn.
  • Norske ullvarefabrikker bruker ca 25 prosent av produksjonen. Resten blir eksportert.

Her er vi inne på en av de viktigste utfordringene.  Mesteparten av ulla som produseres i Norge eksporteres. Det finnes allikevel mye garn av norsk ull på markedet. Vi har tre hovedprodusenter av norsk ullgarn.

I tillegg vokser det fram flere og flere Mindre produsentersom spesialiserer seg på norsk ull fra bevaringsverdig raser, leiespinning for saueeiere og håndfarging. Vi har funnet en liste over disse på Husflidens hjemmeside.

Heldigvis jobbes det aktivt med Forretningsutvikling hos småskalaaktører i ullbransjen.  Gjennom det tverrfaglige prosjektet KRUS, ledet av SIFO med Ingun Grimstad Klepp i spissen, arbeider Handelshøyskolen på Ås for å se på muligheter og markedet for norsk ull. Hovedmålet til prosjektet er å øke verdien av norsk ull og redefinere bærekraftig mote (sustainable fashion) gjennom å reetablere forståelsen av hvor klær kommer fra. Prosjektet finansieres av Forskningsrådet.

Denne spennende artikkelen ble publisert bare for fire dager siden. Den er virkelig verdt å lese!

https://www.nmbu.no/aktuelt/node/35316

Den øvrige tekstilbransjen og vi som forbrukere står overfor store utfordringer. Lite regulering av produksjonen representerer en miljøbelastning som med dagens forbruk vokser i et forrykende tempo.

Tekstilindustrien er  en av verdens største industrier. Det går med enorme mengder insektmiddel til å produsere bomull, olje som brukes til å lage syntetfiber, kjemisk fargestoff og etterbehandlingsmidler. Det finnes ingen globale tall på dette, men mange industritette områder er elver og sjøer svært forurenset. Vi vet etter hvert at mikroplast, som blant annet kommer fra syntetiske tekstiler, allerede har gått inn i hele jordklodens kretsløp av vann og mat.

I følge forbruksforskningsinstituttet bruker vi 67% mer tekstiler i Norge i dag enn for 20 år siden. Forskerne på instituttet etterlyser at både forbrukere og myndigheter tar mer ansvar. Det hjelper nemlig ikke å stille krav om at produksjonsbedriftene, som i stor grad ligger i U-land, må bli bevisste og miljøvennlige og betale folk levelig lønn, hvis vi ikke er villige til å endre på vanene våre selv.

Vi liker å tenke at med strikking og annen slow fashion er vi med å redder verden litt, pinne for pinne og maske for maske. Det er en fin tanke. Derfor heier vi på naturfiber, og norsk ull er kanskje det mest bærekraftige materialet vi har.

 

 

 

 

 

Følg oss på sosiale medier!

Instagram

@vestavindostavind

Vestavind

Østavind

Bruk #følgvinden så ser vi hva du strikker på! Det syntes vi er veldig hyggelig.

Facebook

Vi setter pris på om du gir oss en like på Facebook.

Ravelry

Vi har en gruppe på Ravelry hvor du kan være med å prate, dele prosjektene dine og etterhvert samstrikker eller annet. Bli med da vel!

Vestavind

Østavind

Nettbutikk

Nettbutikken vår finner du her.

Blogglistenhits

Leave a Reply