Bergen strikkefestival!

In Alle, Garn, Garnutsalg, Strikking by vestavindostavind1 Comment

I helgen åpnet dørene til Bergens kanskje triveligste festival for tredje året på rad; Bergen Strikkefestival. For oss, som er blitt langt over middels interessert i strikking, var dette ett av høstens strikkearrangementer som var satt opp på programmet. Vestavind, for tiden bosatt i Bergen, åpnet dørene for Østavind. Siden Vestavind allerede hadde mye annet på programmet denne helgen ble det Østavind som fikk gleden av å besøke festivalen.

Fredag formiddag var det duket for guidet tur til Hillesvåg Ullvarefabrikk. Fabrikken har røtter tilbake til 1898, og flere av maskinene er over 100 år gamle og i september ble det feiret 120 års jubileum! Hillesvåg er en av landets tre hovedprodusenter av norsk ullgarn. Bedriften lager kardet ull og garn av ull fra sauer som beiter på norske marker. Spesielt fikk vi informasjon om Norsk ull og dens spesielle egenskaper.

Ull fra norsk sau er annerledes enn annen ull. Den norske ullas karaktertrekk er at den har god krus og dermed god spenst og styrke. Norsk ull er slitesterk med en spesiell spenst og glans. Dette bidrar til at plagg strikket med norsk ull har en spesiell lang varighet som holder form og fasong over tid. Fra ulla blir levert til den er ferdig farget, spunnet og hespet ivaretas prosessen fra råvarene til ferdig produkt i samspillet mellom mennesket og maskin. Dette bidrar til kvalitetssjekk i alle ledd av produksjonen som avsluttes med at alle hespene surres opp for hånd!

Hillesvåg Ullvarefabrikk er levende opptatt av håndverkstradisjoner. Alt som produseres holder svært høy kvalitet. Etter en omvisning rundt med Anja Liseth, var det slett ikke vanskelig å forstå hvorfor mange, inkludert meg selv, virkelig elsker garnet fra Hillesvåg.

        

Etter omvisningen gikk turen ned i fabrikkens butikklokale. En stor fristelse etter en time med nydelig duft av ull og garn. Heldigvis var jeg helt klar på hva som skulle handles inn denne helga. Tinde pelsullgarn fra Hillesvåg ligger allerede hjemme og venter på å bli en jakke så det ble kun et lite nøste med Sol lamullgarn som fikk sneket seg med da jeg skjønte jeg måtte strikke noe å ha med på lørdagens workshop; Dekor på Strikk.

Fredag kveld mannet jeg meg opp og gikk på åpningsarrangementet helt alene. Det viste seg å være helt uproblematisk og veldig koselig. Jeg ble sittende med en gjeng damer som hadde vært med på turen til Hillesvåg. En lystig gjeng med strikkeglade damer. Etterhvert var det duket for den formelle åpningen. På Bergen Trikotasjemuseum var stemningen på topp og forventningene store. På meg ble det musikkinnslag fra Tre sneller og et hespetre og moteshowet “Ruter og Lus”

Ruter og Lus er ei ny bok med strikka plagg inspirerteav gamle mønster fra Salhus Tricotagefabrik. Tradisjonelle islendere og arbeidstrøyer har fått nytt liv som gensere, jakker, kjoler, interiørstrikk og tilbehør. Retro og moderne på same tid, med grafisk mønsterstrikk og moderne snitt. Plagga passer til både ungdom og voksne, og mange har enkel montering med raglanfelling. Utrolig flotte design!

Lørdag formiddag var det altså duket for Dekor på Strikk med Helle Siggerud. Hun driver en liten systue på deltid, Helles Syskrin,  kombinert med håndarbeid, strikkedesign og bunadssøm. I februar utga hun strikkebok, Strikk til alle tider, på Cappelen Damm forlag. En utrolig spennende strikkebok med inspirasjon fra drakttradisjoner og folklore fra hele Norge.

Jeg hadde faktisk klart å strikke et par pulsvarmere på mine våkne timer fra fredag ettermiddag til lørdag formiddag så jeg stilte glad og forventningsfull opp for å lære nye ting. Det ble noen inspirerende timer, og jeg synes faktisk at jeg lærte noe; maskesting, kjedesting, jernbaneroser og kontursting. Pulsvantene kom godt med, men fungerte nok mest som prøvelapper!

Siste post på mitt program denne helga var en runde på markedet. Jeg storkoste meg med å titte på alt som gjør et strikkehjerte lykkelig. Heldigvis hadde den største mengden av mennesker allerede vært innom, så jeg kunne vandre rundt i et relativt rolig lokale. Det var på tide at det regnet litt på Vestavind. Målrettet var jeg innom Ninapetrina, Poppyfibers, Spøtegarn og Knitography Farm Shop og kom hjem med noen skatter som falt i god jord.

Bergen strikkefestival svarte virkelig til forventningene og blir nok besøkt igjen neste år!

   

 

Følg oss på sosiale medier!

Instagram

@vestavindostavind

Vestavind

Østavind

Bruk #følgvinden så ser vi hva du strikker på! Det syntes vi er veldig hyggelig.

Facebook

Vi setter pris på om du gir oss en like på Facebook.

Ravelry

Vestavind

Østavind

Nettbutikk

Nettbutikken vår finner du her.

Blogglistenhits

Comments

  1. Pingback: September StrikkSnakk | Vestavind | Østavind

Leave a Reply