Å komme seg til hektene

In Alle, Garn, Strikking by vestavindostavindLeave a Comment

Østavind har reist til varmere strøk for å komme til hektene. Mange tror at ordet “hekter” kun har med feste- eller knappemekanismer på et klesplagg å gjøre. Det er logisk tenkt, men ikke helt riktig. Å komme til hektene kan også bety å komme seg ovenpå igjen etter et tilbakeslag, eller etter å ha vært utsatt for en alvorlig påkjenning. Opprinnelsen til utrykket er imidlertid ifølge ordboken en annen. «Hektene» er nemlig et spøkefullt uttrykk for penger. Det gjør det i grunnen enda mere attraktivt å komme til hekten!

Jeg har altså bevilget meg tre uker med sol og varme her i Spania. Nå har det ikke manglet på sol og varme i Østfold i sommer, men når høsten fester grepet og gradene kryper sakte nedover er det det deilig å være «klimaflyktning» med mulighet til å reise sørover. Jeg kjenner imidlertid på en liten bismak. Det er flere etiske dilemmaer som dukker opp her jeg sitter med et rødvinsglass i solen.

Ekstremvær og menneskeskapte klimaendringer er ikke bare noe forskere advarer oss mot. Det er blitt en realitet.  Grunnen til at været varierer, og at vi ser stadig mere ekstreme værfenomen er kanskje flere. Det er stor allikevel enighet om at noe er menneskeskapt, og handler om økte CO2-utslipp. Det kan vi gjøre noe med, hvis vi vil, men da må utslippene reduseres.

Flytransporten byr på mørke, og forurensende skyer i så henseende. Forskning gjennomført av Tempo konkluderer med at det er disse reisene som påvirker klimaet mest på tross av at gjennomsnittsborgeren i Norge bare flyr fire ganger i løpet av et år. Dystre tanker, men en påtrengende realitet, når en sitter “en flytur” unna Norge for å komme til hektene.

Da hjelper det å ta fram strikketøyet og drømme seg bort. Strikking er blitt en stor og deilig del av livet. Jeg er av de som liker å strikke på flere prosjekter samtidig. Jeg er også av de som liker å la hespene ligge lengst mulig før de nøstes opp. Dagen før avreise kom dette derfor opp som er aktuell problemstilling i forhold til pakkingen. Hvor mange prosjekter kan jeg ha med meg på en tre ukers ferie, og hvor mye garn kan jeg pakke? Her ofres gladelig toalettsaker, klær og sko for å få med seg mest mulig ull!

Jeg endte ut med å pakke fire prosjekter og ni deilige garnnøster med ull. Deilig norsk miljøvennlig ull fra Hillesvåg, Ulltøsene, Knitography og fra Garnsurr. Så nå sitter jeg her i varmen og strikker deilige plagg til meg selv og ferien som skal nytes til fulle. Jeg håper ullnøstene blir til mange hundre masker og ullplaggene tar noe mere form før nesen vendes hjemover og adventstiden banker på døren. At jeg lager tøy til min egen garderobe med norsk ull letter «litt» på samvittigheten for CO2-utslipp og ekstremvær, eller kanskje ikke.

Følg oss på sosiale medier!

Instagram

@vestavindostavind

Vestavind

Østavind

Bruk #følgvinden så ser vi hva du strikker på! Det syntes vi er veldig hyggelig.

Facebook

Vi setter pris på om du gir oss en like på Facebook.

Ravelry

Vestavind

Østavind

Nettbutikk

Nettbutikken vår finner du her.

Blogglistenhits

Follow my blog with Bloglovin

 

 

 

 

Leave a Reply