Hillesvåg i våre hjerter

In Alle, Garn, Garnutsalg, Uncategorized by vestavindostavindLeave a Comment

I dag har vi lyst til å framsnakke Hillesvåg og norsk ull. Vi gjør oppmerksom på at dette er ikke et sponset innlegg. Vi har tidligere skrevet et innlegg om norsk ull fordi vi begge er opptatt av bærekraft og det å forvalte skaperverket på en ansvarlig måte.

Norsk ull er i en særklasse og fabrikkene sitter på en kompetanse, historie og råvare i verdensklasse. Ull har en fantastisk egenskap bare at den blir behandlet riktig. Ullen holder seg ren og luktfri.

Vi har i dag tre hovedprodusenter av norsk ullgarn, og vi har begge to strikket med ull fra alle tre produsentene. Etterhvert har Hillesvåg sitt garn blitt en favoritt for oss begge.

Under Bergen strikkefestival fikk Østavind gleden av en sightseeing på Hillesvåg Ullvarefabrikk. Det ble en times lykke vandrende i mild ullukt med ull i alle former og fasonger.

Hillesvåg Ullvarefabrikk er en familiebedrift som produserer garn til strikking og ull til toving. Bedriften har vært i samme familie i over 100 år og drives i dag av 4.generasjonog holder til i den gamle fabrikken i Hillesvåg ved Osterfjorden utenfor Bergen. Det arbeider om lag 20 personer i bedriften fordelt på produksjon, administrasjon og salg.

Hillesvåg Ullvarefabrikk har laget kvalitetsprodukter av ull i generasjoner. Produksjonen er av håndverksmessig høy kvalitet. Gjennom alle ledd er det håndarbeid og flid som står i fokus. Produksjonen av garn og ull i Hillesvåg Ullvarefabrikk er det nærmeste du kommer håndarbeid i en ullvarefabrikk. Garnet og ullen produseres av mennesker som har følelse for ullen og tråden.

Ullen som brukes er håndplukket av fagfolk og kalles Norsk Høstull. Ullen kommer inn til fabrikken i store, sammenpressede sekker. Der blir den veid opp og blandet i en blandemaskin for å få en mykere og luftigere konsistens. I denne prosessen tilsettes litt olje og vann for å hindre statisk elektrisitet i ullen. Dette smører fibrene slik at de oppfører seg som ønsket videre i prosessen.

Ullen blir så kardet skånsomt i kardemaskiner. Her blir ullen bearbeidet og kommer ut av maskinene som et tynt flor. Det blir rullet opp på lange stokker som blir transportert til spinnemaskinen. Spinningen og fargingen foregår under nøye overvåking.

     

Etter tvinning blir garnet hespet og vasket for å få vekk den spinnoljen som ble tilsatt i blandeprosessen. Hespene er nå klare til farging. Hillesvåg farger alt garnet og ullen som kommer inn på fabrikken selv. I fargeriet er det 10 kar og det farges vanligvis store partier av gangen. Hillesvåg har imidlertid et flott tilbud til mindre detaljister. De tilbyr spesialfarging av garn helt ned i fem kilos partier.

Garnet lufttørkes så over natten. Den langsomme tørkingen gjør at spensten og grepet i garnfibrene bevares. Når garnet er ferdig tørket blir garn hespene vridd for hånd. Dette er den siste kontrollposten hvor garnet blir møysommelig sjekket for feil før det sendes ut til kunden.

    

Hillesvåg leverer i dag ull og garn av høy kvalitet under merkenavnet Hifa. Dette blir solgt i fabrikkens eget butikkutsalg, i nettbutikken og hos utvalgte forhandlere rundt omkring i landet.

Vi bruker altså i hovedsak Norsk ull når vi strikker. Norsk ull er slitesterk, nupper lite og har god spenst og en flott glans. Det gir et vakkert garn i tillegg til at plagg og tekstiler holder på form og fasong over tid. Slitestyrke og spenst er to egenskaper som kjennetegner norsk ull. Plagg og tekstiler av norsk ull har lang levetid og kan inngå i et mer bærekraftig forbruk.

En spennende utvikling er at flere små garnforhandlere tar inn garn fra Hillesvåg til bruk i håndfarging og salg av egne farger «Limited Edition» bestilt opp i spesielle farger fra Hillesvåg. Det heier vi på!

Følg oss på sosiale medier!

Instagram

@vestavindostavind

Vestavind

Østavind

Bruk #følgvinden så ser vi hva du strikker på! Det syntes vi er veldig hyggelig.

Facebook

Vi setter pris på om du gir oss en like på Facebook.

Ravelry

Vestavind

Østavind

Nettbutikk

Nettbutikken vår finner du her.

Blogglistenhits

Follow my blog with Bloglovin

Leave a Reply