Adventskalender 11. desember

In Alle, Tanker og meninger by vestavindostavindLeave a Comment

Hvilke type strikker er du; Del 2

Å skape noe selv, fra en bunt med garn, er utrolig givende og gøy! Det er virkelig noe å være stolt av! I tillegg kan det kjennes ganske jordnært å holde et nøste med ull i hånden. Når du driver med håndarbeid, blir prosessen like viktig som sluttproduktet. Det er noe meditativt ved lyden av rytmisk klirrende strikkepinne. Hendene beveger seg av seg selv, så du samtidig kan føre samtaler eller høre på podcast. Noen klarer til og med å strikke foran tv.

Godt for psyken skal det også være. Ikke bare gir det en følelse av stolthet å kunne avslutte et strikkeprosjekt. Underveis stimuleres hele hjernen og det sies at strikking demper stress og depresjoner

Kanskje tilfredsstiller den langsomme prosessen et økende behov for å ta det med ro. Strikking er blitt en motvekt til den «raske» kulturen vi er omgitt av, der alt skal gå så fort som mulig og helst skal være ferdig på få minutter.

”Vet ni att stickning sänker pulsen och minskar blodtrycket? Att stickning kan lindra symptom av ångest, stress och depression? När man stickar kan man öva upp sina minnesfunktioner, träna hjärnan och bli bättre på att fokusera. Förutom att det är så himla roligt så får jag varma och vackra kläder att bära eller ge bort. Jag har dessutom hittat fantastiska vänner genom stickningen. Ja, jag har ju faktiskt byggt om livet runt ull trådarna”

Pia Kammerborn

Nå rett før jul er jeg imidlertid litt usikker på om det bare er meditativt og beroligende. For skal jeg være ærlig løper dagene frem til jul så fort at stresset kommer krypende. Underveis opplever jeg ulike stadier som veksler fra pur glede til fullstendig kapitulasjon før jeg kommer i mål.

Gleden ved å legge opp til nytt prosjekt er alltid stor, men jeg er kanskje ikke så begeistret for vrangborden. De første rundene etter vrangbordene er som oftes en drøm, men ser ofte at jeg har noen feil etterhvert. Skal jeg orke å rekke opp? Nytt garn ligger i hyllen og skriker om å få komme på pinnene. Nå er jeg dritt lei av hele strikkinga! «Sleeve island” noen som har hørt om det?  Jeg har lyst til å bli ferdig og ta plagget i bruk! 

Strikking er en prosess, og hvilken del av prosessen jeg liker best varierer nok like mye som været her i Bergen. Det er faktisk ikke alltid prosjektene blir ferdigstilte. Vi kjenner vel alle begrepet UFO? Disse uferdige prosjektene som ligger godt bortgjemt i skuffer og skap, men som stadig skaper litt dårlig samvittighet. 

Kari Steinhaug har skrevet boken « De ufullendte».  I over ti år har kunstneren Kari Steihaug samlet uferdige strikketøy. Hun har fått dem fra venner og kjente, fra loppemarkeder, og de har blitt sendt til henne fra fremmede og levert anonymt på utstillinger. Steihaug har også samlet historiene om de morsomme forklaringene på hvorfor noe som en gang skulle bli så fint, aldri ble ferdig. De uferdige strikketøyene er bærere og beholdere av tid og tanker, sorger og gleder, håp og drømmer. Det er godt å vite at en ikke er alene!Leave a Reply