Adventskalender 13. desember

In Alle, Tanker og meninger by vestavindostavindLeave a Comment

Slaget om Lucia

Den 13. desember hvert år melder både lussekatter, lyskranser og barnetog sin ankomst. Historien handler om den hellige jomfru Lucia som levde på 300 tallet i byen Syracus på Sicilia. Det var et hardt liv, med en far som var død og en mor som var alvorlig syk.  For å sikre Lucia et liv i rikdom forsøkte derfor moren å få henne giftet bort. Det ville ikke den unge jenta og mirakuløst nok ble moren frisk. Det kommende bryllup ble avlyst og Lucia ga hele sin medgiften sin til de fattige i byen.

Lucia derimot ble hardt straffet. Hun ble dømt til å brennes på bålet. Legenden sier hun døde fast i sin tro, med en brennende lampe i hånden.  

Lucia ble etter sin død erklært som helgen. I kunst og folketradisjon fremstilles hun med en krone av levende lys, og minnefesten hennes som ble vanlig å feire mot slutten av middelalderen, står i lysets tegn. Navnet Lucia stammer fra det latinske ordet lux, som betyr «lys». Santa Lucias martyrdød ble i den katolske kirkens kalender markert på hennes dødsdag 13. desember.

Som strikker ble jeg derfor litt nysgjerrig på om det faktisk fantes strikkeoppskrifter til de små søte jentene vi denne dagen kan skue rundt omkring i barnehager og skoler. Og tenk; det gjør det. I Sandnes Hefte 1709 – Nr. 9 – finner vi Luciakjolen strikket i Tynn Line. En bedårende kjole i størrelse fra 6 mnd til 5 år. På bloggen Nøstebekjennelser er også en oppskrift på en Luciakjole i strukturstrikk. Det var imidlertid ikke så mange å finne ved et raskt søk på Google. Vi foreldre vet at denne dagen faktisk er mer belastende enn mange aner. Jeg synes dette beskrives utrolig bra  av Ingrid Bjørnov i sangen “Slaget Ved Lucia” som inneholder en fargerik og ganske gjenkjennelig historie.

FØLG OSS PÅ SOSIALE MEDIER!

INSTAGRAM

@vestavindostavind

Vestavind

Østavind

Bruk #følgvinden så ser vi hva du strikker på! Det synes vi er veldig hyggelig.

FACEBOOK

Vi setter pris på om du gir oss en like på Facebook.

RAVELRY

Vestavind

Østavind

NETTBUTIKK

Nettbutikken vår finner du her.

Follow my blog with Bloglovin

Leave a Reply