Adventskalender 24. desember!

In Alle, Tanker og meninger by vestavindostavindLeave a Comment

Julens budskap!

Når et travelt år er i ferd med å ebbe ut, er det tid for ettertanke. Ingen høytid er så sterkt preget av tradisjon som julen. Selv de mest modernistiske av oss vil at det meste skal være som det alltid har vært disse dagene. Treet skal pyntes med den gamle gode julepynten, de rette kakene skal bakes, og rutinene og ritualene er de samme år for år. 

I vår tradisjon er julen på mange måter barnas høytid. Vi feirer det lille barn i Bethlehem som det sentrale i den kristne julen, men også mennesker som ikke bekjenner seg til kristendommen, feirer jul med barna i sentrum. “O jul med din glede og barnlige lyst”, synger vi. Julen handler om samvær mellom liten og stor. I årets mørkeste uke tenner vi lys og feirer freden, samværet og fellesskapet. Vi opplever at vi er en del av en større helhet, for nettopp de sterke tradisjonene gjør at vi kan se oss selv både i forhold til dem som gikk før oss og dem som kommer etter oss. Julens budskap er tidløst.

Julen kaller på ettertanke. Vi er mange som har gode juleminner og mye godt både å glede oss over og se tilbake på. Ikke alle har det slik. Derfor er også julen en tid for raushet. Vi kan gi en gave i Frelsesarmeens jule gryter, Kirkens bymisjon eller på andre måter bidra til å skape en god jul for dem som ellers ikke ville fått det. 

Vi har allikevel lov til å glede oss i julen, og vi har lov til å glede oss med god samvittighet. Personlig har jeg alltid opplevd at julen for alvor begynner under avslutningssalmen ved gudstjenesten julaften. Når organisten stemmer i med Deilig er jorden kjenner jeg at det blir fuktig i øyekroken og tykt i halsen. “Deilig er jorden, prektig er Guds himmel”. Enklere kan det vel ikke sies?

God Jul!

Leave a Reply